Wielka bohaterka jesieni – dynia

 

Bez dwóch zdań dynia jest najbardziej charakterystycznym atrybutem jesieni. Od XV wieku zdobywa naszą przychylność, gdy dzięki wyprawom Kolumba trafiła na nasz kontynent. Sama roślina jest łatwa w uprawie, daje duże plony i ogromne owoce! Roślina dyni jest jednoroczna, uwielbia słońce i ciepłą glebę (w końcu pochodzi z Ameryki Środkowej). Pochodzi od niej nazwa całej rodziny dyniowatych, do której należą także ogórki, arbuzy, melony itp. Mimo, że jadalną częścią dyni jest owoc (z botanicznego punktu widzenia), my wykorzystujemy ją jako warzywo.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • jak uprawiać dynie
  • dlaczego warto jeść dynię
  • jakie są popularne rodzaje dyni

Dlaczego dynia jest tak wyjątkowa?

Jest kilka gatunków i odmian dyni. Dzięki temu dynie posiadają różny kształt, kolor, konsystencję, a co najważniejsze smak. Wszystkie te cechy są oczywiście uwarunkowane genetycznie, jednak ta odpowiedzialna za kolor jest dla nas szczególnie interesująca. Czemu?

Podobnie jak w przypadku marchwi kolor dyni jest uzależniony od zawartości beta-karotenu. Związek ten jest bardzo wartościowy dla naszego organizmu m.in. działa jako silny antyoksydant, poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego oraz naszego wzroku.

Poza tym, kolor dyni jest po prostu ładny. Dzięki temu dynia może stanowić element dekoracyjny naszych domów, tarasów i talerzy ????

Jak uprawiać dynie?

Roślina ta uwielbia słoneczne stanowiska z dostępem do dużych ilości wody (mają płytki system korzeniowy – utrudnia im to naturalne pobieranie wody). Ziemia powinna być żyzna, przepuszczalna i bogata w składniki pokarmowe -zwłaszcza w azot.

Wskazówka: Bardzo dobrze sprawdza się podłoże z kompostu, na który bezpośrednio wysiewamy nasiona, pamiętając o podlewaniu.

Dlaczego warto gościć dynię w swojej kuchni?

Bogaty skład dyni w witaminy (A, B, C i E), beta-karoten i minerały (wapń, potas, magnez, fosfor, żelazo, cynk, selen i mangan), pomaga dbać o nasze zdrowie:

  • działa oczyszczająco nasz organizm z wolnych rodników (wzmocnienie organizmu przed przeziębieniami, chorobami, oczyszczenie organizmu);
  • cudowny beta-karoten obniża ilość „złego” cholesterolu odkładającego się w tętnicach, co zapobiega chorobom związanym z układem krążenia;
  • wpływa na poprawę wyglądu skóry;
  • 100 gram dyni to tylko 49 kcal i cała masa błonnika – który daje uczucie sytości na długi czas;
  • pestki dyni są źródłem kukurbityny – substancji przeciwwirusowej i przeciw pasożytniczej, ponadto pestki są źródłem kwasów nienasyconych.

Popularne rodzaje dyni

Swoją popularność zawdzięczają różnorodności zastosowania związaną m.in. z rodzajem miąższu, jego smaku czy grubością skórki. Najczęstszymi odmianami spotykanymi w Polsce to:

  • Dynia olbrzymia ‘Hakkido’ – najpopularniejszy w Polsce charakteryzujący się orzechowym miąższem;
  • Calabaza – grupa odmian różnych gatunków charakteryzująca się delikatnym, lekko słodkawym miąższem;
  • Sweet Dumpling –  grupa odmian dyni zwyczajnej o bardzo delikatnym miąższu;
  • Dynia makaronowa – o nitkowatym miąższu. Odpowiednio przygotowana może stanowić zastępstwo dla makaronu.
  • Kamo kamo – podobnie jak Hakkido posiada miąższ o orzechowej nucie, a skóra dyni jest ciemnozielona

Poznaj wyższą jakość nawożenia z BiOgardena!


 

Polecane do ogrodu

Eko nawóz do warzyw, owoców, roślin ozdobnych 4w1, 8kg

Eko nawóz do warzyw, owoców, roślin ozdobnych 4w1, 8kg

Nawóz do owoców, warzyw i roślin ozdobnych BiOgardena jest przeznaczony do doglebowego nawożenia roślin ogrodowych. Można go stosować min. d...
Zestaw Regeneracyjny do roślin ozdobnych, owoców i warzyw, 3kg

Zestaw Regeneracyjny do roślin ozdobnych, owoców i warzyw, 3kg

Zestaw regeneracyjny do owoców, warzyw i roślin ozdobnych składa się z:  3 kg organicznego nawozu do owoców, warzyw i roślin ozdobnych (n...

Przydatna wiedza

Jarmuż - dlaczego warto go dodać do naszej diety?

Jarmuż - dlaczego warto go dodać do naszej diety?

Wartości odżywcze jarmużu Jarmuż jest uważany za jedną z najbardziej gęsto odżywczych roślin spośród wszystkich dostępnych warzyw. Oznacza to, że w porównaniu do swojej masy, jarmuż zawiera ogromną ilość składników odżywczych, co czyni go niezwykle cennym dodatkiem do...
Dlaczego nawożenie organiczne jest lepsze dla roślin?

Dlaczego nawożenie organiczne jest lepsze dla roślin?

Nawożenie organiczne – z tego artykułu dowiesz się m.in.: Jakie są typy nawożenia Czym jest nawożenie organiczne Czym są są gotowe nawozy organiczne Jakie są wady nawożenia mineralnego - "chemicznego" Każdy, kto ma ogród zetknął się na pewno z tematem nawożenia roślin....
Jesienne nawożenie – sposób na piękny ogród

Jesienne nawożenie – sposób na piękny ogród

Z tego artykułu dowiesz się: Czemu warto nawozić rośliny jesienią. Jaki nawóz wybrać do jesiennego nawożenia Jakie składniki powinien zawierać nawóz stosowany jesienią.   Czy każdy nawóz można używać jako nawóz...