Choroby grzybowe najczęściej powodują ciemne plamy na liściach, pleśnienie, gnicie części roślin. Oprócz utraty walorów estetycznych roślin, niestety porażone chorobami grzybowymi owoce i warzywa nie nadają się do spożycia.Trzeba więc wzmacniać odporność roślin i zwalczać choroby, a najlepiej działać profilaktycznie.
Choroby grzybowe to najczęściej mączniaki, rdze, czarna plamistość, szara pleśń, fytoftorozy.
Rośliny porażone chorobami grzybowymi nie nadają się do spożycia.
Wiele wyzwań czeka na amatorów własnych upraw. Profesjonalni rolnicy używają całej gamy środków chemicznych, aby ocalić swój plon przed chorobami grzybowymi lub atakiem szkodników.
We własnym ogrodzie, gdy chcemy mieć zdrowe i nie chemiczne warzywa i owoce, gdzie bawią się dzieci i zwierzęta, zależy nam na wolności od wszechobecnej chemii.
Warto wypróbować naturalne sposoby zwalczania chorób grzybowych. Popularne powiedzenie mówi, że
w Naturze zawsze jest lekarstwo na każdą chorobę.
Jednym ze sposobów zapobiegania i leczenia chorób grzybowych roślin jest przygotowanie mieszanki ziołowej, która wykorzystuje naturalne substancje zawarte w roślinach, które przeciwdziałają rozprzestrzenianiu się chorób grzybowych.
Godnym uwagi sposobem na wzmocnienie odporności roślin i profilaktykę chorób grzybowych roślin, tj pleśnie, mączniaki, plamistości, fytoftorozy jest wykorzystanie mieszanki ziół tj. czosnek niedźwiedzi, czosnek zwykły, cebula i ziele skrzypu. Z tej mieszanki robimy napar, który jest bezpieczny zarówno dla roślin, jak i dla Natury.
Naturalny preparat przeciwgrzybiczy jest przyjazny dla owadów zapylających, zwierząt w ogrodzie, najmniejszych niewidocznych gołym okiem mieszkańców ogrodu. Ważne, że napar ziołowy nie skazi wód gruntowych, tak jak dzieje się to w przypadku zastosowania chemicznych preparatów.
Warto wiedzieć, że porażone chorobami grzybowymi części roślin należy odcinać, a warzyw i owoców ze śladami pleśni, plamistości etc. nie należy spożywać.
Szczególnie pleśnie są bardzo groźne dla zdrowia człowieka – i nie pomoże tu wycięcie z „marginesem” zapleśniałego kawałka – bo pleśń roznosi po całym owocu swoje chorobotwórcze właściwości i potem dopiero rozrasta się w widoczny sposób.
Oczywiście lepiej zapobiegać niż leczyć, więc warto wdrożyć naturalny preparat zanim pojawią się kłopoty.
Zdrowe plony bez chorób grzybowych cieszą każdego ogrodnika!