Na naszym balkonie rosną rożne rośliny. Dzisiaj prezentujemy pomidory koktajlowe, które niedługo będą ze smakiem zajadane przez zespół BiOgardeny.

Pomidory koktajlowe zostały zasadzone pod koniec maja: do doniczki wysypanej 4 cm warstwą keramzytu, dosypano podłoże o dobrej strukturze i nawieziono dwoma garściami nawozu uniwersalnego BiOgardena (zobacz teraz gdzie kupić)

Po kilku dniach sadzonki pomidorów zostały dolistnie zasilone nawozem interwencyjny BiOgardena (zobacz teraz gdzie kupić), aby lepiej znosiły warunki stresowe i szybciej się przyjęły. Zapewniliśmy im również słoneczne, południowe stanowisko – dzięki temu pomidory będą szybciej się wybarwiały, a ich smak będzie bardziej intensywny. Owoce naszej pracy już widać 🙂

Co wyróżnia nasze pomidory koktajlowe?

Naturalność – bez pozostałości niebezpiecznej chemii, są zdrowe i bezpieczne dla konsumenta. Ekologiczne nawozy BiOgardena, wyróżnia połączenie skuteczności nawożenia i bezpieczeństwa podczas stosowania jak i spożywania. Niespotykane dotąd połączenie udało się połączyć dzięki najwyższej dawce składników pokarmowych wśród nawozów eko i materii organicznej. Przekonajcie się sami, wypróbujcie (SKLEP)🙂

Najczęstsze choroby pomidora

Alternarioza pomidora – choroba, która powodowana jest przez grzyb Alternaria solani, rozwija się intensywnie w gorące i wilgotne lata.

Rak bakteryjny pomidora – nazwa, która spędza sen z powiek producentom pomidorów. Powodowana przez bakterię Corynebacterium michiganense, niszczy całe plantacje pomidorów. Choroba nie do zwalczenia znanymi obecnie metodami.

Szara pleśń – bardzo powszechna choroba roślin powodowana przez grzyby z gatunku Botrytis cinerea. Atakują szczególnie w chłodne (ok. 15 st. C), bardzo wilgotne dni.

Zaraza ziemniaka – nazwa myląca, ale pomidor należy do tej samej rodziny co ziemniak i jest chętnie atakowany przez patogeniczny grzyb Phytophthora infestans. Ten patogen świetnie rozwija się w wilgotną i chłodną pogodę i potrafi zniszczyć całe rośliny.

Zgorzel podstawy łodygi oraz brunatna zgnilizna owoców pomidora – powodowana przez grzyb Didymella lycopersici choroba, jest jedną z najgroźniejszych w uprawie pomidora – powoduje zamieranie całych krzewów.

Zwalczanie chorób grzybowych – preparaty zawierające Bacillus subtilis, wyciągi z pokrzywy i skrzypu.

Najczęstsze szkodniki pomidora

Gąsienice motyli zjadające liście – wyjadają duże fragmenty liści, a nawet całe liście. Mogą niszczyć także owoce.

Mszyce – małe owady, żywiące się na liściach i pędach roślin. Osłabiają roślinę i pozostawiają spadź, na której łatwo rozwijają się grzyby patogeniczne. Zwalczanie: mydło ogrodnicze, wyciągi z czosnku i pokrzywy

Przędziorki – bardzo małe owady, żerujące na liściach, rozwijające się szczególnie szybko w suchą i ciepłą pogodę. Zwalczanie: za pomocą mydła ogrodniczego, a także wyciągu z czosnku i pokrzywy

Więcej o szkodnikach i chorobach pomidorów można przeczytać na stronie Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach (klik)

CIEKAWE DLA CIEBIE: