Naturalnym środowiskiem cytryny są południowe Chiny, do Europy zostały sprowadzone w XV wieku. Przez okres 500 lat na stałe wkradły się do naszej kuchni a wraz z nimi nietypowe pomysły na jej wykorzystanie. Pokochaliśmy ją nie tylko za jej smak, ale także za szereg substancji prozdrowotnych. Jakie dokładnie są właściwości cytryny?

Właściwości cytryny

Wbrew pozorom, cytryna nie jest największym źródłem witaminy C, ale posiada rutynę która zapobiega jej utracie. To połączenie jest nam niezbędne w chwilach słabości, czyli przeziębienia.

Oprócz witaminy C, wśród właściwości cytryny jest jej wysoka zawartość wit. B6, A i E. Zawiera niacynę, tiaminę, ryboflawinę, kwas foliowy i pantotenowy, mnóstwo minerałów i białek.

Na co ma wpływ cytryna, a przede wszystkim sok z cytryny?

  • Właściwości oczyszczające: cytryna oczyszcza jelita z niepotrzebnych produktów przemiany materii; oczyszcza naczynia krwionośne; jest odpowiedzialna za detoksykacje wątroby jak i całego organizmu;
  • Cytryna zawiera w sobie 22 przeciwrakowe substancje (informację są oparte na badaniach prowadzonych w latach 70. przez dr. H. Piersona), stwierdzono że mrożona cytryna, dodawana do jedzenia, nie dość że zapobiega to dodatkowo niszczy już powstałe komórki rakowe;
  • Cytryna jest nie oceniona w walce z przeziębieniem, gorączką, z powodu zawartej witaminy C i flawonoidów; jedna substancja jest odpowiedzialna za podtrzymanie energii w czasie walki, a druga – flawonoidy wyłapuje zainfekowane komórki i je naprawiają;
  • Dostarczają naszemu organizmowi wiele cennych pierwiastków (wapń, żelazo, miedź, magnez, potas, fosfor, błonnik), które pomagają utrzymać alkaliczny odczyn płynów w naszym organizmie;
  • Zawarte w cytrynie ryboflawiny łagodzą objawy alergiczne poprzez redukowanie kwasowych toksyn;
  • Witamina C jest substancją pomagającą rozpuszczać kamienie w woreczku żółciowym i nerkach, oraz złogi wapnia;
  • Wspomniana wcześniej rutyna łagodzi dolegliwości związane z chorobami oczu poprzez buforowanie kwasu, który niszczy siatkówkę gałki ocznej od środka (pręciki, czopki);
  • Wykazuje działanie moczopędne;
  • Przepłukując gardło, działa antybakteryjnie w jego infekcjach;
  • Przyśpiesza przemianę materii;
  • Większość wyżej wymienionych właściwości opóźnia procesy starzenia się😊!
Każdy z nas powinien pić na czczo wyciśnięty sok z połówki cytryny rozpuszczony w szklance ciepłej wody. Taki napój aktywuje wyżej wymienione właściwości.
czytaj dalej…

Kiszone cytryny – przepis

Korzystając ze wspaniałych właściwości cytryny możemy stworzyć wiele przetworów z jej udziałem. Prezentujemy jeden z nich:

Najpierw należy się zaopatrzyć w cytryny ze sprawdzonego źródła, bez chemii (po ukiszeniu, zjada się całe cytryny ze skórką, a jak wiadomo to ona wchłania najwięcej pestycydów). Cytryny należy bezwzględnie wyszorować i z części wycisnąć sok, a resztę cytryn porozcinać do 3/4 wysokości z jednej strony „na krzyż” (nie należy docinać cytryn do końca), następnie nafaszerować gruboziarnistą solą morską.

Do wcześniej wysterylizowanego słoika, należy wrzucić łyżkę soli i ciasno poukładać cytryny nafaszerowane solą z 2 dwoma liśćmi laurowymi i laską wanilii. Na koniec należy posypać całość 2 łyżkami soli i zalać cytryny ich świeżo wyciśniętym sokiem. Jeśli sok nie przykryje owoców należy dolać wcześniej zagotowaną wodą do pełna. Słoik zakręcamy i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na około 4 tygodnie.

CIEKAWE DLA CIEBIE: