Czym byłaby jesień bez smacznych i zdrowych jagód winorośli? Ciężko to sobie wyobrazić, na szczęście nie musimy, bo uprawa winogron w Polsce ma się bardzo dobrze. Jak zacząć uprawę winogron i jak o nie dbać?

Od kiedy winogrona są popularne?

Popularność winogron na kontynencie europejskim sięga nawet 7000 l.p.n.e. Na całej kuli ziemskiej znanych jest około 70 gatunków, wywodzących się przede wszystkim z bardzo starego gatunku Vitis vinifera – winorośli właściwej, zwanej potocznie winoroślą europejską. Odkrycia archeologiczne świadczą, że najstarszym zastosowaniem winogrona, oprócz konsumpcji świeżego owocu, była produkcja win.

Uprawa winogron – jakie stanowisko lubi winorośl?

Umiarkowany klimat Polski nie stwarza wymarzonych warunków wzrostu dla winorośli. Uprawa winogron jest jednak możliwa, dzięki odmianom, które są mniej wrażliwe na niskie temperatury. Miejsce w którym chcemy posadzić winogrona, powinno być nasłonecznione i ukryte przed wiatrami. Idealnie sprawdzają się południowe stanowiska wśród zabudowań, które w chłodniejsze dni „oddają” ciepło. Winogrona lubią lekką, przepuszczalną ziemię, która łatwo się nagrzewa.

czytaj dalej…

 

Kiedy i jak zasadzić winogrona?

Termin sadzenia jest uzależniony od rodzaju gleby jaką mamy w ogródku i postaci w jakiej sadzimy roślinę. Winorośli z gołym korzeniem: na glebach lekkich możemy posadzić jesienią, natomiast na glebach ciężkich zabieg ten lepiej przeprowadzić wiosną. Winorośli rosnącą w doniczce możemy sadzić o każdej porze roku, o ile gleba pozwala nam na wbicie w nią szpadla 😉

Uprawa winogron wymaga odpowiednio przygotowanej przy sadzeniu gleby – dołek o ok. 35 cm głębokości powinniśmy wzbogacić w kompost wymieszany z ziemią i nawozem. Najlepiej użyć nawozu naturalnego, naszym numerem jeden jest nawóz uniwersalny BiOgardena bogaty w azot, potas i fosfor oraz materię organiczną. Dodatkowym plusem nawozu jest zastosowanie go raz w sezonie!

Pielęgnacja

Winogrona są odporne na brak wody, dzięki rozległemu systemowi korzeniowemu. Podlewanie jest potrzebne, w przypadku gleb piaszczystych, które mają słabe właściwości sorpcyjne (woda bardzo szybko spływa do głębszych warstw, wtedy jej pobieranie jest utrudnione). Zaleca się, aby wokół rośliny wyłożyć ściółkę, która zabezpieczy glebę przed chwastami i parowaniem oraz korzenie przed wahaniami temperatury. Winorośl lubi coroczne przycinanie w okresie jesieni, ale w odróżnieniu od sadzonek na plantacjach, wycinamy tylko nadmiar pędów. Najlepszą opcją prowadzenia krzewu jest pozostawienie najgrubszych pędów – tzw. pni które podtrzymują winogrona, oraz kilku pędów z pąkami kwiatowymi, które wyrosły z pędu ubiegłorocznego.

Właściwości zdrowotne winogron

Owoce winorośli –  jagody to cenne źródło wysokiej zawartości polifenoli: flawonoidów, taniny, kwercetyny, kwasów fenolowych, galokatechina, epigallokatechiny i najważniejszego resweratrolu. Ponadto, owoce winogron zawierają wiele mikroelementów i witamin, błonnika, kwasów owocowych i antyoksydantów, które pomagają utrzymać zdrowie w dobrej kondycji. Warto wiedzieć, że winogrona to naturalne źródło jodu, który w świecie roślin jest rzadko spotykany. Jagodom przypisuje się działanie zasadotwórcze, które pomaga w pozbyciu się kwasów z naszego organizmu. Kolejną wspaniałą właściwością winogron jest niszczenie komórek rakowych. Zawartość prozdrowotnych substancji zależy od odmiany, największą ilością odznaczają się winogrona o ciemnych jagodach. Owoce powinniśmy jeść w całości z pestkami i skórką, bo to w nich ukrywa się najwięcej „zdrowia”.

CIEKAWE DLA CIEBIE: