Dary natury to źródło wszystkich potrzebnych nam minerałów, pierwiastków i innych składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania naszego ciała. Istnieje ryzyko, że owoce i warzywa stracą swoje właściwości gdy nie zjemy ich od razu, albo przechowamy je w nieprawidłowy sposób.

Przechowywanie warzyw i owoców

Przechowywanie produktów żywnościowych zaczęło się wraz z pojawieniem człowieka na ziemi. Przez tyle lat wypracowaliśmy sprawdzone sposoby: konserwanty (sól/cukier), miejsca o odpowiednich warunkach czy procesy apertyzacji i mrożenia.

Przechowywanie warzyw i owoców w specjalnych pomieszczeniach.

Ogólne zasady mówią, że idealne pomieszczenie na przechowanie jedzenia, powinno być przewiewne, z brakiem dostępu do światła i stałą temperaturą w przedziale 0-10°C (temperatura różni się w zależności od przechowywanej żywności).

 

Jak przechowywać warzywa i owoce na zimę?

  • Marchewki, buraki, pietruszki, selery (warzywa korzeniowe), lubią wilgotne powietrze i najlepszym miejscem do ich przechowania na zimę jest piwnica. Najlepiej użyć skrzynek wyłożonych folią albo papierem i układać warzywa warstwami z wilgotnym piaskiem.
  • Cebula i czosnek, przed zimowym przechowywaniem, powinny wyschnąć np.: na słońcu i wytworzyć dodatkową łuskę ochroną. Najlepiej spleść je w „warkocze” i powiesić pod sufitem w przewiewnym miejscu.przechowywanie warzyw i owoców
  • Kapusty (biała i czerwona) lubią piwnice i bycie w skrzynkach, ale bez foli i wilgotnego piasku.
  • Jabłka i gruszki najlepiej zimują w skrzynkach wyłożonych papierem.
  • Ziemniaki i dynie lubią niższą temperaturę około 5 °C, trzeba zadbać żeby bulwy nie przemarzły ponieważ wtedy skrobia zamienia się w glukozę – będą słodkie.
  • Pomidorki i ogórki lubią temperaturę powyżej 10 °C, są trudnymi warzywami do przechowywania podczas zimy.

Podstawowe zasady: jak przygotować się do  przechowania warzyw i owoców?

Po pierwsze nie możemy zbierać żywności nie dojrzałej, przejrzałej, uszkodzonej czy popsutej. Jest to pierwsze przykazanie do dobrego przechowywania żywności zimą. Druga zasada mówi, że przeznaczona do przechowania żywności piwnica, musi być wysprzątana, najlepiej wybielona (wapno zabije szkodliwe mikroorganizmy), z drewnianymi półkami ,żeby warzywa i owoce nie stykały się z ziemią. Następnie nie powinniśmy przechowywać owoców razem z warzywami. Jabłka i gruszki wydzielają etylen, który przyśpiesza starzenie warzyw.

Każda doświadczona osoba powie, że najlepiej zimują warzywa nawożone naturalnymi nawozami. Nawozy mineralne wywołują duże przyrosty, które cieszą oko ale osłabiają roślinę poprzez intensywność z jaką działają.

 

Inni czytali też:

Nawozy jesienne – czym się charakteryzują?

Buraczki ćwikłowe – przepis na zdrowie

Cięcie żywopłotu jak i kiedy je przeprowadzić?