Jabłka są najpopularniejszym owocem nie tylko w naszym kraju, ale i na świecie. Jabłko jest częścią naszej kultury od samego początku. Było symbolem niezgody pomiędzy Ateną, Afrodytą i Herą, następnie symbolem pokusy, kiedy Ewa ofiarowała je Adamowi. Jabłku właśnie, zawdzięczamy m.in. prawo powszechnego ciążenia (grawitacja) czy zobrazowanie wielkości atomu. Obecnie jest najchętniej wykorzystywanym owocem do badań w dziale inżynierii genetycznej. Szczycimy się mianem największego eksportera w Europie i na świecie, a przecież konkurujemy z największymi producentami jabłek – Ameryką i Chinami. Wydawałoby się, że jabłonie w Polsce są od początku świata, ale nic bardziej mylnego.

Historia jabłoni

Najstarsze ślady jabłek pochodzą z przed około 6500 l. p.n.e. z terenów bałkańskich. Legenda głosi, że pierwsza jabłoń – matka wszystkich jabłek, została odnaleziona w górach Kazachstanu. Jabłonie te miały charakteryzować się kwaśnymi, małymi owocami, pniami o szerokości 2 metrów i wysokości do 30 metrów. Pierwsze odmiany słodkiej jabłoni powstały około 4000 lat temu na Bliskim Wschodzie, a wraz z upowszechnieniem się rolnictwa i wędrówkom ludzi dostały się do Grecji i Rzymu.

Powołując się na kroniki J. Długosza, uprawa jabłoni w Polsce rozpoczęła się w XII wieku, dzięki Cystersom. Ojcowie docenili właściwości smakowe jak i zdrowotne jabłek i sprowadzili je do naszego kraju z Europy Zachodniej.

Odmiany jabłoni

Najstarsze polskie odmiany jabłoni (są odporniejsze na mróz, szkodniki i choroby): Kosztela, Antonówka Zwykła, Szara Reneta, Kantówka Gdańska, Reneta Lansberska, Kronselska, Witos, Ananas, Glogierówka, Topaz, Jonica, Piękna z Rept. Wymienione odmiany są coraz rzadziej sadzone, ponieważ rodzą mniej owoców. Dodatkowo budowa starych odmian jabłoni to rozbudowana korona i wysoki pień, czyli zajmują więcej miejsca w sadzie i utrudniają zbiór jabłek.

Dążenie do jak najszybszej i największej produkcji, doprowadziły do stworzenia nowych odmian. Obecnie istnieje około 10 tysięcy odmian jabłoni. Różnicuje się je ze względu na smak, kolor, wielkość owoców oraz na rodzaj zastosowania. Jedne z najpopularniejszych odmian uprawianych w Polsce:

  • Jabłka kwaśne: Reneta, Antonówka (idealne do gotowani i przetworów);
  • Jabłka jedzone na surowe: Lobo, Jonagol, Spartan, Ligol, Rubin, Gala, Golden Delicious (charakteryzują się odpowiednią twardością i soczystością);
  • Jabłka tzw. stołowe (uniwersalne), wykorzystywane do wszystkiego: Beforest, Jonathan, Linda, Landsberska, Cortland, Red Wealthy, Boiken i Bankroft.

Rys. 1. Jabłka odmiany „Black Diamond”

Ciekawostka

Jesteśmy przyzwyczajeni do widoku pięknych czerwonych, zielonych, białych czy żółtych jabłek, ale czy wiecie, że istnieje odmiana o czarnych owocach nazwana Diamentem Tybetu (odm. ‚Black Diamond’)? Rośliny te rosną na wysokości około 3000 m.n.p.m, przy dużych wahaniach temperatury i ultrafioletowym świetle.

Dlaczego polskie jabłka są znane na całym świecie?

Polskie Mazowsze to rejon znany wszystkim miłośnikom jabłoni, jest to największe zagłębie sadownicze w Europie. Pierwsze sady powstały w XVI w. dzięki królowej Bonie, a po II Wojnie Światowej opanowały teren Mazowsza na dobre. Uprawę polskich sadów charakteryzuje tradycja, przekazywana z pokolenia na pokolenie. Każdy sadownik ma swój sposób na udany plon, dzięki różnorodności dostępnych zabiegów sadowniczych.

Jak zadbać o jabłonie?

W sadach produkcyjnych stosuje się nawet do 30 zabiegów chemicznych w trakcie sezonu. My jesteśmy zwolennikami bezpiecznych rozwiązań, czyli uprawy roślin za pomocą naturalnych produktów. Nawozy BiOgardena, to połączenie materii organicznej (wzbogacającej glebę w próchnicę) i składników pokarmowych ważnych dla jabłoni (azot, fosfor i potas). Rośliny do owocowania potrzebują wody i pierwiastków pokarmowych (nawożenia).

Czy jabłka to sam cukier?

Jabłka to bogactwo: najważniejszych witamin (C, K, B2, B6, A, E, B1), kwasu foliowego i pantotenowego, mikroelementów (K, Mn, Fe, Ca, Mg, P, Cu), polifenoli i pektyn. Suma wszystkich składników zawartych w owocach przyczynia się do ogromnego, zdrowotnego oddziaływania na nasz organizm. Smacznego 😊!

Dlaczego warto jeść jabłka?

Spożywając jabłka, oczyszczamy nasz organizm z substancji toksycznych, regulujemy prace układu pokarmowego i zmniejszamy ilość wchłanianego cholesterolu. Jabłka należą do grupy owoców o niskim indeksie glikemicznym – wolno uwalniają cukry, nie doprowadzając do nagłych jego skoków. Owoce zawierają mało kcal, a dzięki pektynom są sycącym źródłem energii. Witamina C: wpływa na lepszą przyswajalność wapnia (który odpowiada za mocne i zdrowe włosy, paznokcie i zęby); wspiera procesy metaboliczne, co zapewnia doskonałą kondycję naszej skóry.

źródła:

  1. Rys. 1. :http://www.freshplaza.com/article/183710/China-Black-diamond-apples-as-beautiful-as-diamonds

CIEKAWE DLA CIEBIE: