Wraz z rozwinięciem rolnictwa, na stałe w naszym życiu zagościły nawozy. Rośliny nawozi się żeby miały wyższe plony (owoce, warzywa), lepiej wyglądały i obficiej kwitły. Najchętniej kupujemy nawozy tanie, szybkie i efektywne w działaniu. Odpowiedzią na te kryteria są nawozy mineralne tzw. sztuczne. Czy jednak dokonujemy właściwego wyboru?

Co wiemy o nawozach mineralnych?

Opakowania nawozów, są pokryte dużą ilością istotnych informacji: skład, jak i ile razy należy stosować nawóz. Każdy przed podjęciem decyzji zakupu, powinien się z tymi informacjami zapoznać. Producenci nie kryją obaw i ostrzegają np. przed używaniem otwartego ognia w pobliżu nawozów. Saletra amonowa (główne źródło azotu) jest najpopularniejszym składnikiem nawozów jedno- jak i wieloskładnikowych. Posiada też inne właściwości, które są mało związane z odżywianiem roślin, mianowicie jest wykorzystana w pirotechnice.

Skutki uboczne

Informacje zawarte na opakowaniu ostrzegają, aby nawóz rozsiewać w odzieży ochronnej i o szybkim kontakcie z lekarzem w przypadku dostania się nawozu do oczu. Stosowane na szeroką skale nawozy, po bliższym poznaniu okazują się niebezpieczne nie tylko dla ludzi, również dla roślin.

Stosując nawozy mineralne musimy przestrzegać zalecane dawki. Bardzo łatwo poparzyć roślinę lub ją przenawozić. Skutkuje to gorszym zimowaniem roślin i większą podatnością na choroby i szkodniki. Oprócz roślin, z powodu nawozów mineralnych cierpi całe środowisko (gleba i woda). Rośliny przenawożone nawozami mineralnymi, nie nadają się do przetworów, nie tylko z powodu podwyższonej zawartości azotanów. Warzywa nawożone mineralnym nawozem trudniej się poddają np. procesom kiszenia.

Czym kierować się przy wyborze nawozu?

Wybór nawozu można porównać z wyborem jedzenia dla ludzi. Powinniśmy sprawdzić skład produktu, czy jest pochodzenia naturalnego czy chemicznego. Przeanalizować długość działania produktu i jego jednorazową dawkę. Tanie nawozy, należy stosować nawet 6 razy w sezonie wegetacyjnym, co prowadzi do większych kosztów.

Dlaczego nawozy mineralne są wciąż popularne?

Na rynku pojawia się coraz więcej nawozów pochodzenia naturalnego. Niestety, pod wpływem utartego poglądu o niskiej skuteczności i wysokiej cenie produktów ekologicznych, ich zastosowanie wzrasta bardzo powoli. Warto jednak wiedzieć, że nowoczesna technologia umożliwia tworzenie nawozów wysokiej jakości, które są bezpieczne dla ludzi i środowiska, a przy tym doskonale nawożą i użyźniają glebę.

Naturalne nawozy BiOgardena to połączenie materii organicznej i składników pokarmowych: azotu, fosforu i potasu pochodzących z naturalnych źródeł. Zalecamy stosowanie raz w sezonie, ponieważ zawarte pierwiastki uwalniają się stopniową dopasowując do naturalnego cyklu rozwoju roślin. Naturalne nawozy BiOgardena, nie poparzą roślin, są całkowicie bezpieczne, a przy tym skuteczne. Czego chcieć więcej od nawozu?

Inni czytali też:

Jak przechowywać warzywa i owoce zimą?

Nawozy jesienne i ich charakterystyka

Buraczki ćwikłowe – przepis na zdrowie