Czarnuszka siewna – skąd się wzięła?

Ciężko jest określić miejsce i czas pierwszej uprawy czy użycia czarnuszki, szacuje się że roślina była znana już w czasie neolitu (ok. 4500 – 1700 l.p.n.e.). Podczas badań archeologicznych czarnuszka siewna była znajdowana w sarkofagach egipskiej ludności. Ciekawostką jest fakt, ze już w starożytnym Rzymie lekarze zalecali spożywanie czarnuszki na dolegliwości żołądkowe.

Wymagania nigelli – co lubi czarnuszka siewna?

Nasiona czarnuszki siewnej wysiewa się w kwietniu, od razu na docelowe miejsce bez większego przygotowania. Jest rośliną jednoroczną, dobrze znosi suszę i towarzystwo innych roślin. Nie pogardzi żyzną glebą, ale ogólnie nie ma wysokich wymagań. Kwitnie po około 2 miesiącach, w zależności od odmiany na różne odcienie barwy: białej, różowej lub niebieskiej. Owoce zawiązuje na przełomie sierpnia/września, jest to czas na zbieranie wartościowych nasion czarnuszki. Nasionka są zamknięte w torebkach nasiennych, które można zrywać gdy są brązowe.

Co ma w sobie czarnuszka siewna?

Czarnuszka siewna - owoc (jeszcze nie dojrzały).

Owoc czarnuszki (jeszcze zielony)

Bogactwem rośliny są jej nasionka, składają się one z oleju (25-40%), olejku eterycznego (0,5-1,5%), saponiny (więcej niż 1%), substancji gorzkich, garbników, glikozydów i alkaloidów. Wymieniony skład wpływa na charakterystyczny smak i zapach, który był doceniany przede wszystkim we wschodniej kuchni.

 Czarnuszka siewna:

– zastosowanie w kuchni.

Korzenny smak nasion czarnuszki doskonale pasuje do przyprawienia twarogu, pieczywa a nawet mleka. Turcja upodobała sobie nasiona kminu czarnego z powodu ostrego i jednocześnie korzennego smaku. We Europie czarnuszka przyjęła się jako przyprawa uniwersalna do zup, sosów, dań z mięsem, twarogów i pieczywa. Mało kto wie, że w kuchni można używać liści czarnuszki do surówek i sałatek, które są bogactwem witaminy C.

– zastosowanie w lecznictwie.

Olejki zawarte w nasionach mają silne właściwości bakteriobójcze, a także pleśniobójcze. Głównym zastosowaniem dla nasion  czarnuszki jest walka z robakami i tasiemcami znajdującymi się w ciele człowieka. Ponadto nasiona działają rozkurczowo i moczopędnie.

Zbieranie nasion.

Torebki nasienne są gotowe do zebrania, gdy zmienią kolor na brązowy. Zebrane mieszki należy wysuszyć, rozgnieść, a wydobyte nasionka znowu poddać procesowi suszenia. Gotowe.

 

Inni czytali też:

Bodziszek – pielęgnacja i właściwości.

Przycinanie lawendy.

Przycinanie róż po kwitnieniu – jak to wykonać?